Wat is Shiatsu?

Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk. Shiatsu is een ambachtelijke manuele therapie met zijn oorsprong in Japan. In de praktijk combineert het verschillende technieken, van zachtjes vasthouden tot diepe stevige druk, drukken met handpalmen, duimen, vingers, ellebogen, knieën en voeten op de meridianen en indien nodig meer dynamische rotaties en strekkingen en zachte manipulatie.

Shiatsu is een zeer effectieve vorm van therapeutisch lichaamswerk en fysieke manipulatie die gebruik maakt van meridianen, of energiebanen en acupunctuurpunten. Het meridiaanstelsel is een energiek systeem dat alle vitale organen, weefsels en systemen in het lijf voedt. Een shiatsu behandeling is niet alleen een diep ontspannende ervaring, maar een complementaire en werkelijk holistische, oosterse geneeswijze, die zowel op onze fysieke structuur als op energetisch niveau werkt om harmonie in lichaam, geest te stimuleren.

De ontvanger wordt op alle niveaus ‘aangeraakt’, zonder kracht maar met aandacht, compassie, empathie en respect. Door middel van druk op bepaalde acupunctuurpunten op de meridianen en het gebruik van strekkingen wordt het lichaam uitgenodigd om ontspanning toe te laten en dieper in het lijf te komen. Klachten worden daardoor verlicht.

Er worden soms dingen aangeraakt die confronterend of pijnlijk zijn, maar nooit geforceerd, altijd met liefde en aandacht.

Door diep geraakt te worden in het lichaam worden geestelijke processen sneller opgelost.
Een behandeling kan psychologische doorwerken zodat je meer helderheid verkrijgt over je levensweg.

Elke behandeling is een unieke ervaring waarin we samen luisteren naar wat jou lichaam op dat moment nodig heeft.

Shiatsu Therapie behoort tot de complementaire zorg en wordt door zorgverzekeraars (deels) vergoed binnen het aanvullend pakket. Regelmatige Shiatsu-sessies kunnen helpen de opeenhoping van stress in ons dagelijks leven te voorkomen. Shiatsu werkt preventief en bevordert het zeflheldend vermogen.

Soms zijn een paar sessies voldoende. Soms is langere tijd behandeling nodig.

Tijdens een shiatsubehandeling draag je losse kleding en lig je op een futon of een massagetafel. Het is prettig als je vooraf niet te veel gegeten hebt.

voor wie is shiatsu

Shiatsu is voor (bijna) iedereen. Wie kan er nu niet zo nu en dan een ontspannende lichaamsbehandeling of een steuntje in de rug gebruiken?

Belangrijk is om te benadrukken dat je geen klachten hoeft te hebben om een shiatsu behandeling te ondergaan. In het westen zijn we zo gewend om iets te gaan doen voor onszelf op het moment dat er een klacht is ontstaan. Vaak heeft het lichaam dan al talloze (subtiele) signalen gegeven. In het oude China werd shiatsu preventief ingezet om gezond en vitaal te blijven. Vaak in combinatie met voeding en eenvoudige yogaoefeningen.

Shiatsu werkt ondersteunend bij vrijwel alle fysieke en emotionele klachten.

Shiatsu kan ondersteunen bij alle levensprocessen en overgangen. Denk aan:
Rouw en verlies
Burn-out, spanningsklachten
Herstel van ziekte
Traumaherstel

Klachten die een aanleiding zouden kunnen zijn voor een behandeling:
Schouderklachten
Spijsverteringsklachten
Hoofdpijn
Allergieën
Vermoeidheid
PMS
Piekeren
Slaapproblemen
Ademhalingsproblemen
Moeite om in contact te komen met je gevoel
Vage klachten

Er kan geen shiatsu worden gegeven op open wonden, niet herstelde fracturen en in geval van koorts.

ervaringen

Ik voel mij altijd zo ontspannen na een behandeling. – Annelies

Het was een hele reis. Het voelt alsof ik alle lagen ben aangeraakt. – Eva

Het was alsof ik alles voelde harmoniseren. Ik heb mij lang niet zo ontspannen en in mijn lichaam gevoeld. – Xavier

Scroll naar boven